fredag den 30. november 2012

Julen sig nærmer



I morgen siger datoen d. 1 december og julehyggen begynder for alvor at sprede sig i de danske hjem. I morgen skal jeg have pyntet den lille hule op, selvom det er begrænset, hvad jeg har i julepynt, så tror jeg, at det kommer til at blive super hyggeligt. Meeeen jeg har da fået købt lidt nyt ind :)
Julegodter har jeg kun lavet 2 slags af, som egentlig er mere et forsøg ud i lakridsens verden. Jeg har nemlig været heldig at modtage nogle lækre lakridsprodukter, men mere om det senere :) 
Mellem alt julepynten og bagning af brunkager, så skal jeg besøge min skønne farmor. Weekenderne bliver hurtigt booket op, men i morgen er planerne blevet aflyst og jeg vil nyde formiddagen hos farmor :)

Lige nu er jeg kommet hjem efter en skøn dag hos mine forældre. Efter spinning i formiddags kørte jeg mod gården. Min far holdte en af hans årlige jagter, hvor de afslutter med en stor jagtmenu. Så da jeg dukkede op stod min mor halvstresset i køkkenet, med en af hendes veninder, og var i fuld sving. Og det smagte kan jeg love jer! :)
Bordet var pyntet noget så smukt med kogler, Georg Jensen og flotte grønne blomster (navn?) :)

Og nu vil jeg putte under tæppet med hyggestrømper på og nyde den sidste dag i november - det er altså nu lidt hyggeligt at sneen daler stille, mens man sidder inden for under tæppet med te :) 

onsdag den 28. november 2012

Fyldte lune marcipan æbler


Så er det blevet tid til opskriften på den fine, vinter dessert, som min mor havde bestilt til hendes fødselsdag. Desserten er dejlig nem at lave, passer til 1 person og så er det bare efterår/vinter på en tallerken :)


Opskriften er fra Opskrifter.dk, men I får den lige her også. Jeg gav den dog ekstra gas med fyld og marcipan, så du må gerne være lidt rund håndet ;)

Fyldte lune marcipan æbler

4 pers


  • 4 danske æbler

  • Fyld:
  • 4-5 rå figner
  • 1 dl rosiner
  • 2 dl appelsin juice
  • 50-100 g marcipan

  • Creme:
  • 1/2 dl piskefløde
  • 100 g kvark 5 %
  • 2 tsk kanel
  • 2 spsk flormelis



Hak fignerne groft og bland dem med rosiner og appelsin juicen. Lad det trække et par timer. 
Riv marcipanen. 

Udhul æblerne, gerne sådan at der kan komme godt med fyld i. Fyld æblerne med skiftevis rosiner/figner og marcipan, slut med marcipanen. Stil dem i et ildfast fad og bag en halv times tid ved 200 grader eller til de er møre. 

Pisk fløden let, bland med kvark, kanel og flormelis. 
Server de bagte æbler med cremen og spis æblerne lune - værsgo; Winter on a plate :) 







Igår fik jeg tidlig fri fra sundhedsplejen, så jeg skyndte mig at få trænet og få ordnet de sidste par gaver til min mors adventspakker. Og så kom der lidt fine sager hjem til et lille dekorationsprojekt :) Ih hvor jeg altså går og glæder mig til 1 december! :) Første jul i den lille hule til lejlighed er altså dejligt :) 

Er I ved at være klar til at datoen siger 1 december? :) 

tirsdag den 27. november 2012

Hvidvins dampet lakseside med kammuslinger og tigerrejer

Så kommer den den første opskrift fra min mors fødselsdag, så må I få æble desserten i morgen :) 
Opskriften på laksen er dejlig nem, da den mest passer sig selv, indtil du skal stege kammuslinger og tigerrejerne :) Der er blevet brugt de store kammuslinger, men hvis du synes, at det er for pebret, så kan du sagtens bruge de mindre kammuslinger, bare husk at de skal steges ganske kort. Jeg har valgt de sorte storetiger, hvor de er blevet marineret i olivenolie og hvidløg, for at give lidt kant til den fede laks. 




Hvidvins dampet lakseside med kammuslinger og tigerrejer


  • 1 hel lakseside uden skin
  • Tør hvidvin
  • 50 g smør
  • 1 citron
  • 1 bundt dild
  • Salt
  • Peber

  • Kammuslinger min. 2 per mand
  • 1/2 pose tigerrejer
  • Olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • Salt 
  • Peber
Find et stort ildfast fad og varm din ovn op på 200 grader. 
Smør fadet ganske let og kom den store lakseside i fadet. Fordel små klatter smør på laksen og kom herefter skiver af citronen på. Kværn godt med salt og peber på og top tilsidst laksen med den friske dild. Hæld nu hvidvin i fadet til at det lige dækker 1 cm af fiskens bund. nok omkring 4 dl vil jeg tro. (du kan bruge det hvidvin som fisken er blevet dampet i til din sovs)
Kom sølvpapir over laksen og kom den i ovnen i 15 min. 
Efter 15 min fjerner du sølvpapiret og giver laksen 7-10 min indtil den er gennemstegt. 

Pil dine tigerrejer helt og fjern tarmen. Kom dem i en lille skål med olivenolie og hvidløg og lad dem trække lidt. 
Fordel kammuslingerne på køkkenrulle, så de kan stå og tørre lidt. 
Når laksen skal ind i ovnen UDEN sølvpapir, kan du komme tigerrejerne over i et lille ildfast fad og stille dem ind i ovnen, så er de nemlig færdige, når laksen er. 
Men laksen og rejerne hygger sig i ovnen, så er det tid til at stege kammuslingerne. De skal steges på en brand varm pande, hvor der tilsættes en lille klat smør. Steg dem herefter ca 30-60 sek på begge sider hvis det er de helt store. Hvis det er de små, så skal de nok kun have 30 sek på hver side. Giv dem dog lidt ekstra, hvis du ikke kan li, at de lidt rå i midten. Dog er kammuslinger bedst på den måde (i følge en masse kloge hoveder :) )

Når laksen og rejerne er færdige, så kan du hælde hvidvinen fra laksen og bruge den til sovs. Kom herefter tigerrejer og kammuslinger oven på laksen og den er nu klar til servering sammen med kogte kartofler, hollandaise sovs og smørdampet spinat samt et iskoldt glas hvidvin til :) 







mandag den 26. november 2012

Madplan uge 48



I morges da jeg slog øjnene op kunne jeg ikke komme uden om det, det er mandag, igen igen.. Sidste uge var hektisk og skøn, men glæder mig nu til den her uge, hvor jeg er hjemme mere end 2 aftener. For det andet kan godt blive for meget af det gode :) 
I dag er jeg startet på min nye praktik periode nemlig hjemmesygeplejen. Dog er jeg i de første 3 dage med en sundhedsplejerske, hvor jeg i dag har været på en skole til indskoling med 0 klasse. I morgen står den på seksualundervisning for fire 7 klasser, det bliver sjovt! :)

Lige nu er der blevet tændt lys i den lille hule, sex and the city boksen er fundet frem for at forsøde de mørke aftener. Og så er jeg i gang med at lave en liste, som jeg har glæder mig helt vild til - nemlig "projekt julegodter" Juhuu! :) Der er fundet så mange lækre opskrifter, at jeg simpelthen snart skal have besøgt Dronninglund Sygehus, så jeg kan dele lidt ud til de søde prøvekaniner :)





Men nu til denne uges madplan, som ikke bliver den mest sindsoprivende uge, men sådan er det jo engang i mellem :)

  • Mandag: Kylling filet m. ravioli og salat
  • Tirsdag: Mager brændende kærlighed iform af; Sellerimos og skinketern
  • Onsdag: Samme som tirsdag
  • Torsdag: Julemiddag på mit gamle praktiksted
  • Fredag: Muligvis aftensmad hos mine forældre
  • Lørdag: Holder kagefest/fødselsdag for nogle søde piger, så regner ikke med at kunne spise noget til aften.
  • Søndag: Æggekage eller suppe



søndag den 25. november 2012

Menuen til årets første julefrokost


Det er med træthed i kroppen og nye, dejlige minder at jeg sidder i sofaen med benene oppe. Jeg har haft fart på i weekenden og det har været skønt! :) Fredag stod den på en fantastisk koncert med LOC, Barbara Moleko og dejlige damer i form af Maria og Helene, hvorefter vi tilbragte den halve nat på Irish House og så formåede vi at stå i kø + vente på mad i 43 min på burger king - sounds like fun right? Og at jeg så bestilte en burger, som jeg var meget lidt begejsteret for, snakker vi ikke om! ;) 

Men nu til det som det hele handler om - nemlig gårdagens menu til julefrokosten med skønne studieveninder :)



Forretten bestod af tunmousse, rejer og lakseroulade samt brød + dressing..



Hovedretten bestod af fyldt kalkunbryst, ovnstegte kartofler, broccolisalat, ruculasalat m. tomat, avocado, granatæble, pinjekerner og pesto og så var der også oksefilet med rødvinssovs - YUM! :)




Desserten stod jeg for, så der kommer en opskrift i næste uge, og den stod på Nøddetærte. Den bestod af 3 lag - en tærtedej, en marzarinmasse og en nødde/karamel masse og så en god vanijle is dertil, ikke just dårligt :) 


Jeg behøver vist ikke at sige, at vi var alle meget mætte!
Det var så dejlig en aften fyldt med masser af rødvin, snak, lege i form af pakkespil og gætteleg. I kan se på Instagram hvilke pakker jeg vandt - på en ret sjov måde, så hang de 3 pakker lidt sammen, hvis man har en god fantasi ;) hehe.. 


Nu vil jeg nyde resten af aftenen med lidt god tv, kaffe og et lille stykke nøddetærte inden hverdagen banker på i morgen, med et helt nyt kapitel! Nemlig et kapitel ud i sundhedsplejersken og hjemmesygeplejens verden - I can't wait! :) 

fredag den 23. november 2012

Menuen jeg fik kokkereret til min mors fødselsdag



Min mor havde fødselsdag i onsdags (Tillykke "gamle" hejre! ;) ) og i den anledning havde min mor efterspurgt, om jeg ville stå få aftensmaden, så hun kunne få helt fri. Det takker jeg med glæde ja til og hun fik lov til at bestemme menuen.

Hovedretten blev: Hel lakseside dampet i hvidvin, hertil stegte kammuslinger og tigerrejer, kartofler, smørdampet spinat og hollandaise sovs m. rejer.

Desserten blev: Fyldte, lune marcipan æbler m. kanelcreme

Det var en rigtig god træning for mig at skulle lave mad til 8 - og det gik da sådan nogenlunde, men maden stod ikke helt klar til klokkeslettet og min mor gav en lille hånd med til sidst :) Men der blev spist helt op og det er jo et godt tegn! :)



Laksen inden dampning, I får selvfølgelig en opskrift en af de kommende dage.








Mmmmh! Lækre, danske Ingrid Marie æbler fyldt med rosiner, figner og marcipan og med en skøn kanelcreme til. Det er altså efterår på en tallerken! 



Onsdag havde min mor heldigvis en dejlig dag og hun var godt tilfreds med maden, og det smagte ligesom hun havde forestillet sig, heldigvis! :)


I dag har været længeventet - for i dag er nemlig dagen hvor jeg skal mødes med en smuk og skøn mand! Nemlig Mr. LOC - oh yes, a girl can only dream. Dog afslørede Christiane på Instagram at hun skal giftes med Liam om 1 mdr - dammit! Satser dog stærkt på at jeg kan vippe hende af pinden i aften ;)
Ikke desto mindre så skal jeg bruge fredag+lørdag med 2 skønne damer, hvor den står på sladder, øl, lækker musik, en tur på besøg hos en dame ved navn Jomfru Ane - dog tvivler jeg på hvor jomfruelig hun er :)

Hvordan ser jeres fredag ud? :)

tirsdag den 20. november 2012

Smuk november dag
















Jeg er "flygtet" til landet i de her dage, hvor jeg får gået små turer i skoven med smukke Hunden og ynglingsgenstanden kom med på tur - samt mit nye objektiv. Der er delte meninger om det, det er et Tamron 18-200 mm, men da der er flere 1000 kr forskel på det og Nikon's, så er jeg mere end tilfreds med min fødselsdagsgave fra mine forældre! :)

Kan I fornemme den smukke efterårsdag i billederne? Jeg kan i hvert fald - efterår er nu ikke så dårligt igen :)

mandag den 19. november 2012

Madplan uge 47 + ny header

Mandag stod for døren i morges og endnu en ny uge er skudt i gang. Ofte kommer mandag lidt bag på mig og i dag var ingen undtagelse - hvor bliver den ekstra dag i weekenden af?? :)
Jeg har på fornemmelsen, at den her uge kommer til at flyve afsted. Jeg er hunde+hus passer de her dage, min mor har fødselsdag, hvor jeg skal stå i køkkenet for hende, der er en smuk, smuk mand som har en date med mig på fredag (og en hel del andre, dem snakker vi ikke om) nemlig Mr. LOC, lørdag står på julefrokost med sygeplejerskerne og søndag står nok på en del hovedpine.. 
Men selvom jeg har meget på programmet, så skal man jo også spise bare lidt ;) 

Mandag: Frisk pasta m. laks og spinat
Tirsdag: Frisk pasta m. tomater og evt oksekødsstrimler
Onsdag: Mors fødselsdag: Menu må I få at se senere :)
Torsdag: Rugbrød
Fredag: Ud at spise med 2 smukke piger inden LOC
Lørdag: Julefrokost - jeg skal medbringe dessert - forslag modtages gerne
Søndag: Ingen anelse endnu :)


Og så har I måske lagt mærke til, at der er sket lidt nyt på bloggen i form af en ny header :) Jeg leger lidt med layoutet herinde og har en ide om, at jeg skal have en mørkebrun eller sort baggrund, men jeg venter lige og ser :)

Hvad synes I om den nye header?


fredag den 16. november 2012

Macarons med chokoladeganache m. havsalt


I min sidste uge i den psykiatriske praktik blev kollegaerne forkælet lidt ekstra. Snakken omkring macarons havde bredt sig lidt efter Den Store Bagedyst og så faldt valget på forkælelse hurtigt på macarons :)
Selve macaronen er den traditionelle vanilje macarons, som jeg altid bruger - fyldet har jeg lavet med lækkert havsalt :)


Vanilje macarons ca 20-25 sammenlagte små



  • 75 g stødte mandler eller mandelmel
  • 115 g flormelis
  • 2 store æggehvider - stuetemperatur! Dette er vigtigt!
  • 50 g sukker
  • 1/2 tsk vanilje ekstrat


Kom stødte mandler og flormelis i en blender og blend i ca 15 sekunder. Sigt blandingen ned i en skål.
Læg bagepapir på 2 bageplader. Gør derefter din sprøjtepose klar med en 1 cm tyller. 
Kom æggehvider i en stor skål og pist, til du kan danne bløde toppe. Pisk sukkeret i lidt af gangen (ca 2 tsk). Du får til sidst en fast, blank marengsmasse. Pisk vanilje ekstakt i til sidst. 
Fold 1/3 mandelblanding i af gangen med en spatel. Når al mandelblandingen er grundigt foldet i, så fortsætter du med og folde stille og roligt, til du får en blank dej med en tyk "lang" konsistens. 
Hæld dejen i din sprøjtepose og tryk 32 små cirkler ud (jeg plejer og trykke let og tælle til 3, så bliver de lige store).
Bank bagepladerne ned i bordkanten eller bank med hånden under pladen - dette hjælper med og fjerne luftbobler og danne pied (den "frynsede" kant i bunden). Lad macaronsene hvile i 30 min. I mens opvarmes ovnen til ca 160 grader (prøv dig frem, der står 160 i bogen, men i min ovn passer det med 145-150 grader).
Bag macaronsene i 10-15 min - men kun 1 plade af gangen, så bliver resultatet bedst. 
Lad dem hvile i 10 min inden du flytter dem over på en riste, hvor de kan afkøle helt.





Til fyld til de her basser har jeg valgt den her chokolade ganache, som jeg synes er så god og fyld med god smag. Dog har jeg valgt at tilsætte lidt havsalt, så I får opskriften her, som den er nu. 


Chokolade ganache med havsalt:


  • 120 g lys chokolade - brug en chokolade i ordenlig kvalitet, det betaler sig!
  • 1,5 dl fløde
  • 22 g honning
  • 45 g smør
  • 1/4 - 1/2 tsk havsalt - smag efter hvor saltet du vil have det

Hak chokoladen fint og kom det i en skål. 
Bring fløden og honningen i kog i en tykbunde gryde. Hæld den varme fløde over chokoladen. 
Rør godt til det bliver ens i konsistensen. Når temperaturen falder til 40 grader, kommer du smør i (gerne stuetemperatur). Kom herefter saltet i og smag til, husk du kan altid komme mere salt i, men ikke tage saltet op igen :)
Hæld ganache på en pose eller sprøjtepose og lad det stå i stuetemperatur, dog maks 20 grader!
Næste dag kan det med fordel komme i køleskabet :)




Læg macarons sammen med den afkølet ganache og opbevar dem i køleskab til de skal spises. De kan holde sig i ca en uges tid - dog tror jeg at de er spist inden :)
De kan også fryses - vil tro de kan holde sig i 2-3 mdr, dog er jeg ikke helt sikker, da jeg kun har haft mine i fryseren i 2 uger og de er stadig lækre og fine :)



tirsdag den 13. november 2012

Lækker sushi på en tirsdag



Har I dag været på Kamii sushi i Hjørring efter skole med 4 andre søde piger. Menuen stod på en menu med 1 tigerreje sticks og 8 stk sushi til 90 kr - dog kunne jeg ikke modstå fristelsen af en nigiri med flammegrillet laks - en af mine absolut favoritter :)
Efter den lækre frokost stod den på et foredrag med Karin Dyhr som er blevet rask efter en psykisk lidelse - Borderline - og hendes fortælling var så inspirerende og imponerende! Det hun har oplevet kan give en kuldegys og jeg synes, at det er så flot, at hun er kommet på den anden side. Jeg skal i hvert fald have købt hendes bog på nettet, hun har skrevet 2 bøger, hvoraf den ene er hendes fortælling om tiden da hun var syg og vejen "tilbage". Den hedder "Glaspigen" og skulle være utrolig god :)

Selvom det har været en lang dag og at jeg først kom hjem for 1 time siden, så skal der jo forberedes lidt lektier til i morgen, så jeg må nok heller komme i gang :)
Håber I har haft en dejlig tirsdag :)

Luksus havregrynskugler


En af mine absolut ynglings godter i julen er altså havregrynskugler. De smager bare af ren barndom og jeg bliver aldrig træt af dem. Da min mor lavede den her luksusversion, så er jeg ikke længere i tvivl om, hvilken slags havregrynskugle jeg vil lave fremover. Jeg er solgt til stanglakrids til den her opskrift! :)

Du skal bruge til en god portion havregrynskugler:


  • 6 dl havregryn
  • 4 dl sukker
  • 150 g smør
  • 1 dl kaffefløde
  • 2 spsk kakao pulver
  • 100 g marcipan, fint revet
  • Kokosmel



Kom kaffefløde og smør i en gryde, varm op til smørret er smeltet. Tag gryden fra blusset og kom kakao og sukker i fløden (sørg for at det bliver rørt helt ud). Kom de øvrige ingredienser(% kokos) i og ælt godt sammen. Tril massen til kugler og rul dem i kokos. Opbevares i køl i en lufttæt dåse.
Nyd dem til en kop kaffe eller en kop af den gode julete :)







Jeg tror, at jeg snart skal ud i køkkenet og bikse sådan en portion sammen :)
Mon ikke også jeg kender nogle spl. studerende som godt vil smage sådan en basse her? 

mandag den 12. november 2012

Madplan uge 46


Købte i torsdags så fine og yndige nogle roser til en flad 20'er i Netto. Hold nu op så pæne de er, så lige nu står de og pryder mit tv-bord, så der er lidt smukt og lyst at se på i de lidt mørke dage :)

Endnu en uge er gået og det betyder, at det er tid til endnu en madplan :)
Den her uge bliver endnu en nem og let uge mht. mad, da jeg er så heldig, at jeg er blevet inviteret ud at spise 3 gange! :) 

Mandag: Fiske frikadeller, rugbrød og gulerodsråkost
Tirsdag: Spisning på skolen pga foredrag
Onsdag: Jordskokkesuppe m. ristet kalkunbacon
Torsdag: Ud at spise
Fredag: Jordskokkesuppe m. ristet kalkunbacon
Lørdag: 18 års fødselsdag hos min kusine
Søndag: Frit slag :)

En utrolig nem uge og tror at den her uge kommer til at flyve afsted. Ugen står på studieopstart af nyt modul, foredrag på skolen, café hygge om aftenen, 18 års fødselsdag i familien og så skal jeg passe hus+hund søndag aften :)
Det bliver altså en god uge! :)  










søndag den 11. november 2012

Flødekarameller med havsalt



Ingen jul uden lækre, hjemmelavet flødekarameller og den her variation med havsalt pifter den klassiske flødekaramel op. De små saltede flager kombineret med den fede karamel er skabt til hinanden! :)
Den her portion passer til en rugbrødsform, så det er en fin lille portion til en lille husstand :) Og så vil de her basser være perfekte til en værtindegave eller til pakkespil? Hvem vil ikke elske at få en lille pose hjemmelavede karameller i stedet for familiens hadepakke som går i ring?  ;)





Til den her fine lille portion skal du bruge: 

Flødekarameller med havsalt



  • 1 rugbrødsform foret med bagepapir og penslet med lidt smagsneutral olie
  • 2,5 dl fløde
  • 125 g sukker
  • 60 g glukose
  • 2 tsk læsø salt eller Maldon flagesalt

Kom fløde, sukker og glukose i en pande og sæt godt fut i den. Der skal røres ofte i massen, så den ikke brander på. Når massen bobler godt derude af, så skal det koge i godt 10 min. Du kan lave en lille test ved at tage en lille klat karamel på en tsk og komme den i et glas med koldt vand. Hvis karamellen bliver fast og du kan forme den til en lille kugle, så er den færdig.
Når karamellen er færdig kommer du 2 tsk læsø salt/Maldon flagesalt i og rører godt rundt.
Hæld det herefter over i den foret form og stil karamellen på køl til den er stivnet helt.
Hvis karamellen står til næste dag, så er den nemmest at skære ud i små tern, hvis den har stået i stuetemp. i 30 min, så går den ikke alt for meget i stykker :)







Kom ikke her og sig, at du ikke kunne spise et lille stykke? ;)


Jeg tror helt bestemt, at jeg skal have lavet en portion mere, når datoen siger 1 december :)
Har du planer om at lave karameller i julen i år? :)
og hvis ja - har du en opskrift du vil anbefale? 

fredag den 9. november 2012

Pistacie macarons


Jeg var for et par weekender siden inviteret til min kusines piges 4 års fødselsdag og i den anledning, så skulle min kusine have en lille værtindegave - jeg tror, at den faldt i rigtig god jord :)

Dog var jeg ramt af lidt dårlig macaron-karma ved den her portion, så de blev ikke helt perfekte, som jeg gerne vil have dem. Fandt dog frem til fejlen, der var for koldt i mit køkken.. Så ved jeg bare det til den kolde tid vi går i møde :)

Ud af denne her portion fik jeg ca 22 samlet macarons, men jeg laver dem heller ikke helt så store, som normalt. Jeg kan godt li, at det er en 1-2 bids kage :)
Men nu til opskriften.. 

Pistacie macarons ca 22 samlet


  • 50 g stødte mandler/mandelmel
  • 25 g pistacienødder, finmalede + evt lidt til pynt
  • 115 g flormelis
  • 2 store æggehvider - stuetempereret (vigtigt!)
  • 50 g sukker
  • Grøn pastafarve


Kom stødte mandler/mandelmel, fint malede pistacienødder og flormelis i en blender og blend ca. i 15 sek. Sigt blandingen ned i en skål. Hvis der er rester af pistacie eller mandel i sigten, så kassér dem.
Gør 2 bageplader klar med bagepapir. Gør en sprøjtepose med en 1 cm rund tyller klar.
Kom æggehvider i en stor skål og pisk, til du kan danne bløde toppe. Pisk derefter 1 spsk sukker i ad gangen, så du får en fast, blank marengsmasse. Pisk lidt pastafarve i, så du får en lys, grøn farve. 
Fold mandelblandingen i marengsmassen med en spatel, dog kun en tredjedel mandelblanding ad gangen. Når al mandelblandingen er foldet i, fortsætte du med at folde massen, til du får en blank dej med en tyk "lang" konsistens.
Hæld dejen i din sprøjtepose. Tryk små cirkler ud på bagepladen, lav dem den størrelse du ønsker. Bank bagepladerne ned i bordet for at fjerne evt. luftbobler. Du kan også banke med din håndflade/knoer under bagepladerne, for at få luftboblerne væk. 
Drys med finthakkede pistacienødder hvis du ønsker - jeg valgte at drysse lidt mørk chokolade over dem med denne her.
Lad bagepladerne hvile i min 30 min i et stuetempereret rum.
Forvarm ovnen til omkring 150 grader.

Bag macaron-bundene i den forvarmende ovn i 10-15 min (kommer an på størrelsen). Stil dem til afkøling i 10 min, inden de flyttes fra bagepapiret til en bagerist, hvor de afkøler helt.







Pistacie fyld


  • 55 g usaltet smør, blødt
  • 115 g flormelis, sigtet
  • 2 spsk pistacienødder, finthakkede


Pisk smør, så det er godt blødt. Pist flormelis i lidt ad gangen til blandingen er jævn og cremet. Rør de finthakkede pistacienødder i. Kom lidt fyld imellem 2 macarons bunde, så de danner en lille sandwich og spis! :)
De må meget gerne blive opbevaret på køl - tag dem blot ud af køleskabet 5 min før de skal spises.






Er I lige så tosset med macarons som jeg er? :)
Dog nægter jeg at give 20 kr pr. styk hos en konditor, så vil jeg heller selv bikse et par portion sammen :) 


torsdag den 8. november 2012

Ultimativ fødselsdagskage med chokolade, karamel og havsalt

Alert!
Kaloriebombe er landet på bloggen! :)

Til min fødselsdag skulle desserten selvfølgelig være en kage, men ikke hvilken som helst kage - helst en chokoladekage og gerne en lidt anderledes en. Her fangede denne her kage fra Hummingbird bakery bog "kage-dage" mig. En basse fyldt med chokolade, karamel og havsalt - not to shabby! :) 

Kagen tager en del tid at lave, men er bestemt det hele værd! Hvis du har god tid, så kan den godt laves samme dag, som den skal serveres. Dog er der en del som skal afkøles, så det er en god ide at have lavet kagebundene og karamel cremen dagen forinden i hvert fald..
Jeg vil sige, at der er i hvert fald til 12-14 pers. i den her kage. 

Kagebund:


  • 300 g smør, blødgjort
  • 300 g sukker
  • 140 g lyst rørsukker
  • 3 æg
  • 100 g kakao
  • 1/2 dl vand
  • 1 1/2 dl kærnemælk (jeg brugte A-38 og det fungerede)
  • 1 tsk vanilje essens
  • 330 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • 1/2 tsk salt


Varm ovnen op til 170 grader og læg bagepapir i bunden af din springform. Jeg brugte 1 stor springform på 28 cm i dia. Hvis du kun har en mindre, så foreslår jeg, at du deler dejen op i 2 omgange, for det er en stor portion dej.
Rør smør og begge slags sukker sammen til det er lyst og luftigt. Jeg brugte min rørmaskine og det tog omkring 5 min på fuld speed. Tilsæt et æg af gangen, og rør rundt efter hvert æg. Skrab skålens sider ned, så du får det hele blandet godt. 
Rør kakao, kærnemælk/A-38 og vanijle essens sammen i en skål med 1/2 dl vand, så der dannes en tyk pasta. Sigt resten af ingredienserne til dejen sammen i en skål, og kom dem i smørblandingen ad flere omgange og skiftevis med kakaopastaen. Rør dejen sammen ved middelhøj hastighed til dejen er glat og ensartet.
Fordel dejen i formen og bag kagen til den er gylden, der ikke sidder dej på en kødnål og virker spændstig, når du trykker let på midten. Dette tager ca 1 time, kan variere fra ovn til ovn.
Når kagen er færdig køles den let af i formen inden den tages ud og placeres på en bagerist, hvor den køler helt af. Eller hvis du forbereder kagen dagen i forvejen, lad den blot køle helt af i formen og kom den på køl. Så bliver den nemmere at flække i 3 dele, når dit fyld er klar. 


Saltet karamel


  • 200 g sukker
  • 2 spsk gylden sirup
  • 1/2 dl vand
  • 1 1/4 dl piskefløde
  • 4 spsk creme fraiche 38 %
  • 1 tsk fint havsalt


Kom sukker og sirup i en lille gryde med 1/2 dl vand og bring det i kog. Lad det koge i 10 min. Det bør blive sirupsagtig og få en dyb karamelbrun farve.
Kom piskefløde, creme fraiche og salt i en anden gryde og bring dette i kog. Tag gryden af varmen. Salten skal være helt opløst, før det er klar.
Når sukkersiruppen er færdig, tages gryden af varmen og den varme fløde hældes i. Det bobler og hæver sig, når du hælder fløden i, men det vil hurtig afkøles og få en lys, gylden farve Hæld karamellen i en lille skål og stil den til side for at køle af - evt i køleskab. 


Chokolade Glasur - OBS en stor portion, jeg havde lidt til overs til fryseren.


  • 200 g sukker
  • 2 spsk gylden sirup
  • 1/2 dl vand
  • 3 1/2 dl fløde
  • 450 g hakket, mørk chokolade , min. 70 %. 
  • 450 g smør, blødgjort


Kom sukker og sirup i en lille gryde med 1/2 dl vand og bring det i kog. Lad det koge 10 min. Det bør blive sirupagtig og få en dyb, karamelbrun farve.
Bring fløden i kog i en anden gryde. Hæld forsigtigt den varme fløde i karamellen. Det bobler og hæver sig, når du hælder fløden i, men vil hurtig afkøles og få en lys gylden farve. Hæld karamellen i en stor skål, gerne til en røremaskine. Lad det køle af i ca 10 min. Imens den køler af, kan du hakke chokolade, gerne fint, og klar gør dit smør.
Når karamellen er kølet lidt af, tilsættes chokolade og der røres rundt, mens chokoladen smelter. Pisk glasuren i ca 10 min eller til bunden af din røreskål ikke længere er varm.
Kom smørret i og pisk det sammen til det er let og skumagtigt. Stil glasuren i køleskab i ca 40-50 min.

Pynt: 

  • Havsalt i flager
  • Chokolade spåner


Samling af kagen


Hvis du har bagt kagen i en stor springform, så flæk den i 3 ligestore dele.
Tag det fad frem, som du vil anrette kagen på.
Kom den ene bund på fadet og kom halvdelen af karamellen på den. Fordel det helt ud over bunden. Kom derefter ca 4 store spsk chokolade glasur på og fordel det ud på hele bunden.
Kom en bund ovenpå og tryk ganske let på den, så den hæfter sig godt fast. Kom resten af karamellen på den her bund og derefter ca 4 store spsk chokolade glasur.
Kom den sidste bund på og fordel nu hele kagen med chokolade glasuren.
Rengør dit anretningsfad med en ren karklud, så det ser pænt ud :)
Man kan ikke undgå at svine fadet lidt til.
Drys chokoladespåner og flage havsalt på toppen af kagen.
Sæt kagen på køl inden den skal spises, da den er bedst helt kold..
Og så er det bare velbekomme! :) Det er en heftig kage, så 1 stykke pr. mand er rigeligt. 













Er I blevet lækker-sultne nu?? :)

tirsdag den 6. november 2012

Madplan uge 45

En lidt forsinket madplan, dagen igår var den første feriedag og var fyldt op med en masse dejlige ting :)
Igår stod på 1 times formiddagsspinning, café med ynglingskusinen og bagefter i biografen og se Skyfall - ej så god den film er! Og Mr. Bond ser bestemt ikke dårlig ud trods alderen ;) 
Madplanen er præget af at jeg stort set snart har brugt hele budgettet for madindkøb på caféturer og der er en del café-dates endnu resten af måneden. Men det er en prioritering som jeg har valgt at vægte højt - så kan jeg godt leve af rugbrødsmadder, salat, frysegrønsager + kylling :) Og så inviterer jeg nok migselv på aftensmad hos mine forældre en dag - de ved det bare ikke endnu ;)

Madplan uge 45 


  • Mandag: Café-date med yndlingskusinen
  • Tirsdag: Gulerodssuppe
  • Onsdag: Gulerodssuppe 
  • Torsdag: Fiskefilet, rugbrød og gulerodsråkost
  • Fredag: Evt spisning hos mine forældre
  • Lørdag: Kylling + frysegrønt
  • Søndag: "Tøm køleskab"


har I nogle lækre retter på jeres madplan, som evt kunne give lidt inspiration? :)


mandag den 5. november 2012

TEST: Lékué decopen


For et stykke tid siden fik jeg denne smukke, pink sag ind af døren. Jeg har modtaget den af Jesper fra Kitchen One. Kitchen One indeholder stort set alt køkkenudstyr og man kan nemt blive fristet derinde :)
Jeg har modtaget Lékué decopen, som skal gøre det lettere for en at dekorere tallerkener, styre dressing, icing ect.
Og endnu bedre, så kan den gå i mikroovn, fryser og opvaskeren - jeg har haft min i mikroovnen, hvor jeg smeltede chokolade deri og det gik upåklageligt.

Det var nemt at smelte chokoladen deri og i starten var det nemt at presse chokolade ud, dog begyndte den at drille lidt. Dog kan det være det havde noget med mængden af chokoladen at gøre, for jeg havde ikke så meget deri igen.
Dog tror jeg at den vil gøre et godt stykke arbejde med en glaze eller sovs, som skal pyntes med mønster. 




 Mulighederne er mange og der medfølger forskellige hoveder til decopenen, så man får forskellige mønstre.. 



En fin lille macaron blev pyntet (opskrift kommer snarest) og det gik nemt ved de første 2 inden det så drillede lidt. Dog vil jeg helt klart give decopenen en chance mere - for det er altså ret smart, hvis jeg kan få den til at makke ret :)

I kan finde den HER til 169 kr. En lidt dyrt fornøjelse, men der følger også 3 andre dekorationshoveder med, så man får lidt ekstra for pengene.. 

søndag den 4. november 2012

Fødselsdags middag: Restaurant Pingvin


På selve dagen var min familie og jeg ude at spise på Restaurant Pingvin i Aalborg, som er en af mine absolut ynglings spisesteder i Aalborg. Maden er utrolig lækker, der er noget til en hver smag og betjeningen er helt i top. 

Jeg havde valgt følgende til hovedret:

  • Mousse af varmrøget Laks, rygeost, dild og purløg
  • Cremet Fiskesuppe med skaldyr, safran, hvidvin og Pernod
  • Gratineret Gedeost rullet i Emiliano skinke med rosmarin, balsamico glace og chilihonning
  • Manzo Tonnato - tynde skiver af helstegt oksefilet med tun- og kapersmayo
  • Braiseret Svinekæbe serveret med glaserede majroer
  • Andelever Mousse "Foie Gras" med ristet rugbrød, sød løgchutney og friskkværnet peber
Og følgende til dessert:

  • Créme Brûlée med lakrids og råmarinerede skovbær
  • Mørk Chokoladefondant med orangesorbet
  • Ananas flamberet i rom, serveret med kanel-is














Maden var simpelthen bare så lækkert og jeg kan slet ikke vælge min favorit! Det hele var bare så godt! :) Bestemt et anbefalingsværdigt sted at tage hen, hvis man skal fejre lidt ekstra eller man vil forkæle en man holder af :)