fredag den 31. maj 2013

Weekendspip



Et hurtigt lille pip herfra.
Jeg har fået utrolilg travlt i denne uge, så der har ikke været tid til at blogge om det lækre tilbehør til pulled pork + desserten. Men det kommer. Bare ikke lige i dag.. For lige om lidt, så er jeg på vej til sushi date med 3 piger inden vi futter mod Odense. Vi er 4 piger som deltager i SLS landskonference, så det skal nok blive spændende! :)
Søndag står på fødselsdag hos den dejligste 2 årige dreng, det skal nok blive en fest! :)
Jeg tjekker ind igen søndag/mandag :)
Ha en rigtig god weekend!

mandag den 27. maj 2013

Ugens madplan


Så er mandagen snart gået og den bød på en studiedag her hos mig - ikke en dårlig måde at starte en ny uge på :)
Jeg fik besøgt min farmor og min veninde Charlotte + hendes baby :) Ikke dårligt at besøge folk som står en nært :)
Ellers stod den på aftensmad hos mine forældre endnu engang. Jeg pakkede nemlig en weekendtaske og har været hos dem i 2 dage, men nu er jeg hjemme hos mig selv igen - og det er nu også dejligt :)
Selvom jeg savner den skøre hund, Taita! :)

Men nu til den nye uge samt menuen. Ugen står på lange dage i skolen, gruppearbejde og gruppefremlæggelse. Når vi når fredag, så står den på konference i Odense for spl. studerende og sønddag står den på en skøn drengs 2 års fødselsdag :)
Så trods lange dage i skolen, så bliver det en god uge :)


Men nu til madplanen, som er uinspirerende som bare pokker. 


  • Mandag: Spise ude
  • Tirsdag: Salat med varmrøget laks
  • Onsdag: Salat eller wrap med varmrøget laks
  • Torsdag: Kylling med bønnesalat
  • Fredag: Spise ude
  • Lørdag. Noget nemt, kommer sent hjem. (sikkert salat)
  • Søndag: Kylling med bønnesalat
Ja denne uges menu er bestemt ikke ligeså spændende som forrige uge! Men så igen, det er måske meget godt. For forrige uge var en madbombe uden lige! :) Der blev spist pulled pork, rabarbertrifli, sandwich på sunset, lakselasagne, den ultimative chocolat cheesecake, sprøde kys med passion. Ak ja, jeg kunne blive ved ;)
Måske meget godt at den står på kylling og salat i den her uge? ;) Ahem.. 


Jordbærkoldskål - den fedtfattige version



Igår postede jeg det her billede på Instagram (Annforfann) og jeg synes bestemt ikke I skal snydes for en opskrift - heller ikke selvom det er noget så simpelt :)
Om det her er en koldskål eller en light milkshake kan diskuteres, men jeg synes nu den falder OK ind i kategorien på koldskål :) Det smager af koldskål og er dejlig frisk - og endnu bedre, så er den fedtfattig og passer perfekt ind som mellemmåltid :)


Jordbærkoldskål - fedtfattig

1 pers


  • 2 dl kærnemælk
  • 1 dl Cheasy vanilje yoghurt
  • 10 friske jordbær
  • 5 dr MultiSØD - flydende


Kom det hele i en blender og blend til konsistensen er ensartet og dejlig cremet.
Hæld det op i et stort glas og nydes med det samme.
Den kan både drikkes med et (lyserødt!) sugerør ;) Eller også kan du med fordel spise det til morgenmad med lidt müsli oven på :)




søndag den 26. maj 2013

Pulled Pork lavet i ovn





I kan finde opskriften på min nye, fine blog: Annesejlund.dk

Klik her Pulled pork i ovn og så kommer I direkte hen til opskriften. 










fredag den 24. maj 2013

Citronmarineret fasanbryst med spinat og svampe



Den anden dag var jeg hjemme hos mine forældre på gården - mest af alt for bare at koble helt af, der er så skøn en ro hos dem. Især nu hvor vejret bliver bedre, så er det skønt at komme hjem, sidde på terassen og nyde roen. Så kan jeg virkelig mærke, at jeg mangler min egen terasse - eller bare altan for den sags skyld! Men nej, jeg har ingen af delene, desværre.
Men nu til sagens kerne ;)
Aftensmad skulle vi have og det blev fasan som var hovedaktør. Min far er en ivrig jæger, så vildt har altid været en stor del af menuen hos dem. Fasan er nu ikke mit yndlingsvildt, langt fra, men heldigvis bliver jeg mere og mere positiv overrasket. Hvis fasan bliver tilberedt for længe, så bliver det ufattelig tørt! Men når det er tilberedt rigtigt, så smager det rigtig dejligt :) 
Opskriften er fra et jagtblad, men hvilket ved jeg ikke, da det var klippet ud af bladet. 

Citronmarineret fasanbryst med spinat og svampe

4 pers

  • 4 fasanbryststykker fra 2 store fasaner
  • 2 citroner
  • 2 dl olivenolie
  • 500 g blandet svampe (jjeg brugte; brune champignon, portobello og østershatte)
  • 250 g frosset spinat
  • Lidt smør
  • Salt og peber

Tilbehør: Nye danske kartofler med brunet smør

Klargøring hvis du har 2 hele fasaner:
Pluk brystet på fasanerne og skær brystfileterne af, så de er uden ben. Det øverste stykke af vingebenet kan eventuelt blive på.
Der bliver to flotte bryststykker af hver fugl, hvis man er påpasselig med at få alt kødet med, så der ikke sidder mere på brystbenet.
Skindet på resten af fuglen krænges derefter til side, så lårerne kan brækkes bagover og skæres af.
Lårerne kan braiseres i en gryde for sig selv og anvendes f.eks som lidt ekstra kød til retten eller til et senere tidspunkt. Kassér resten af fasanen. 

Nu til opskriften: 

Rengør svampene, og skær dem i passende stykker, hvis det er store svampe.
Tø den frosne spinat og vrid spinaten for væske.
Læg fasanbrystsstykkerne i en skål, så de er klar.
Skyl citronerne og riv den gule skal fint med et rivejern. Kom den revne citronskal i en skål. Klem saften fra 1/2 citron ned i skålen. 
Bland den gule, revne skal med citronsaften og olien samt lidt salt og peber. Hæld det over fasanbryststykkerne, og lad dem marinere i køleskabet i ca. en time.
forvarm ovnen til 160 grader.
Kom kødet og marinaden i en stegegryde og steg kødet i ca. 10-15 min(Maks!).
Imens steges svampene gyldne i lidt smør. De sidste minutter tilsættes spinatbladene, som steges med et par minutter. Krydr svampe- og spinatblandingen med salt og peber. 

Servering:
Servér det på varme tallerkner, hvor kødet lægges på bund af spinat og svampe.
Server fasanen med kogte, nye kartofler der er vendt i brunet smør. 





 Det var virkelig en vellykket ret, hvor svampene spillede rigtig godt til fasanerne. Svampe passer generelt rigtig godt til vildt, da de har en dyb, lidt jordagtig smag. Jeg vil gerne have haft Shiitake svampe, da de har en lidt kødfyldt smag, men dem supermarkedet havde var ikke alt for pæne.
Og så helt ærligt? Bliver maden ikke bare bedre med nye, kartofler? :) I think so! 



torsdag den 23. maj 2013

Konkurrence - Osuma.dk

Sponsoreret indlæg.
DELTAG HER

Kunne du tænke dig at vinde 1 års forbrug af dagligvarer?
Så skal du blive hængende ved, for nu har du nemlig chancen!

Osuma afholder nemlig en konkurrence på facebook, hvor du har mulighed for at vinde 1 års forbrug af dagligvarer. Konkurrencen gælder indtil d. 1 juni, så du kan lige nå det! :)
Du kan deltage i konkurrencen på dette link - og så skal du blot "Synes godt om" Osuma's facebookside og svare på 1 spørgsmål, så er du med i lodtrækningen :) 

Hvad er Osuma? 

Osuma er et online supermarked, hvor du kan bestille dine dagligvarer døgnet rundt. Leveringen koster blot 29 kr, samt kan du selv vælge et tidsrum til leveringen. Fx mellem kl. 12-16. Derud vil du modtage en SMS op til 1 time før leveringen, så du ved ca. hvornår leveringen vil være.
Varerne bliver pakket hos Dagligbrugsen eller Kvickly på leveringsdagen, så varerne har ikke stået natten over og været klar til afhentning. Varerne vil desuden blive transporteret i køle-frysebiler, så varerne har den rette temperatur under transporten. 

Så hvis hverdagen er presset eller du er en af dem, som finder det at handle en byrde, så er Osuma måske vejen frem for dig?
Tjek supermarkedet ud lige her og bliv fristet af det store udvalg af både almindelig dagligvarer og økologi. 


onsdag den 22. maj 2013

Smoothie m. soyamælk, jordbær & blåbær




Igår aftes var jeg et smut i biograf med den skønne kusine, hvor vi fik set The Great Gatsby. Det var heldigvis et bedre møde end da jeg skulle læse bogen for nogle år siden i gymnasiet. Filmen havde så mange flotte effekter og scener, men det var en speciel film, men igen, det er bogen også. 
Så her til morgen nyder jeg, at jeg har kunne sove lidt længere end vanligt. For vækkeuret var stillet til kl 6, så jeg kunne komme ned at træne tidligt. Men da jeg hørte regnen sile ned, så ombestemte jeg mig hurtigt igen :)
Så nu et par timer senere går den ikke længere. Ud i regnen og afsted.
Heldigvis så ved jeg at der venter den her lækre sag, når jeg kommer hjem :)
Jeg har købt lidt soyamælk med vaniljesmag, som gør sig utrolig godt i smoothies. Soyamælk er sødere end almindelig mælk, så der skal ikke bruges noget til at søde smoothien med og undertoner af vanilje gør det sidste :) 





Opskriften er til 1 stor smoothie

Smoothie m. soya, jordbær & blåbær


  • 2,5 dl soyamælk med vanilje
  • 1 lille frossen banan, i små stykker
  • 1 dl frosne blåbær
  • 5 frosne jordbær


Kom det hele i en blender og blend til smoothie er helt fri for klumper.
Hæl op i et stort glas (til ca 3,5 dl) og nyd den med det samme.
Det er en smoothie som mætter meget, så man kan sagtens nøjes med denne til morgenmad eller som eftermiddagssnack :)






Nu vil jeg ud og trodse regnen og få trænet lidt. Heldigvis venter der en skøn smoothie inden resten af dagens opgaver - så er det jo ingen sag, vel? :)

tirsdag den 21. maj 2013

Madplan uge 21


Endnu en uge er gået i gang og den her uge er bare endnu bedre end den forrige :)
Ugen står nemlig på venindekvalitet og studiedage resten af ugen! :) Skoleskemaet stod kun på gruppe arbejde i dag og fredag, men de 2 timers gruppe arbejde fredag snuppede vi i dag, nu når vi var samlet. Så den her uge bliver dejlig nem skolemæssig :)
Men ellers er det booket godt op af planer. 

Igår stod på de 2 aller dejligste til pulled pork, vin og rabarber trifli - OH MY! Så godt! Og selvom hovedet er lidt træt i dag, så står den i aften på biograf med den bedste kusine. The Great Gatsby står den på :)
Og torsdag står på gæster til middag, så der skal også bikset noget lækkert til ganen sammen :)

Weekenden kommer vist til at stå på familiebesøg, da jeg har valgt ikke at deltage i årets karneval i år. Og jeg håber virkelig at vejret bliver bedre end lovet - ikke sjovt for karnevalsdeltagerne hvis der kommer regn! 

Nå men nu til madplanen, som er en lidt "sådan-cirka" i denne uge. 


  • Mandag: Pulled pork, coleslaw og grove burgerboller + rabarber trifli
  • Tirsdag: Spise ude
  • Onsdag: Salat m. pulled pork og masser af grønt
  • Tordag: Gæster. Menuen bliver stadig arbejdet lidt på.
  • Fredag: Rester fra torsdag
  • Lørdag. Spise ude / ellers salat
  • Søndag: Hvad køleskabet byder på - ellers tomatsuppe.

Menuen fra igår blev fuldstændig fantastisk! Så der vil selvfølgelig komme en opskrift op på både pulled pork, cole slaw, burgerboller og rabarber trifli. Men der går lige et par dage :)
Men bare rolig, det skal nok blive lagt op, så I kan komme i gang med jeres dejlige grillaftener :) 

fredag den 17. maj 2013

Salat med æg, avocado og bacon


I kraft med at temperaturen stiger udenfor, så bliver lækre salater mere attraktive til aftensmaden. Især når sommeren for alvor er her, så er en let og lækker salat nogengange bare det bedste :) 
Den her salat tager 10 min at lave og smager af sommer :) Du kan sagtens tilsætte lidt lækre dampede asparges til den her salat eller blancheret sukkerærter - jeg vil i hvert fald tilsætte grønne asparges næste gang :) 

Til den her salat brugte jeg (til 1 pers)


  • Iceberg salat - så meget du kan spise
  • 2 æg
  • 30 g bacon i tern/strimler
  • 1 avocado
  • Lidt olivenolie og lidt kværnet salt
Kog æggene i 6 min, så de er smilende. Lad dem køle lidt af.
Mens æggene koges steges bacon, hvorefter de lægges på køkkenrulle, så fedtet bliver suget op. 
Snit salaten og skær avocadoen ud i skiver. 
Når du er klar til servering, så kan der drysses lidt olivenolie over salaten, der lægges de smilende æg, avocado og bacon ovenpå og der gives et lille drys med lidt kværnet salt, hvis man gerne vil have lidt salt over sine æg. 







torsdag den 16. maj 2013

Amo surdejsbrød - Test


Sponsoreret indlæg





Så er der en ny brødblanding hos Amo.
Jeg blev for et stykke tid siden kontaktet om muligheden for at afprøve Amo's nye brødblanding, nemlig surdejsbrød. Dette takkede jeg straks ja til, da både surdej er meget inde lige for tiden og også for at se, om de her brød blandinger egentlig kan betale sig. Resultatet af det kommer senere :) 
I pakken var der 2 stk brødblandinger samt forskellige krydderier, lidt mandler og havregryn, som kan give brødet et lille pift. Jeg valgte at lave den første brødblanding helt naturel, så jeg kunne smage hvordan brødet bliver uden ekstra tilsætninger :) 
Brødet blev spist til familie brunch og det blev modtaget med "mmmmh". 






Min vurdering: 
Amo skriver, at det her er et brød som alle kan lave, samt at det ikke tager mere end 2 timer fra start til der er et nybagt brød på bordet. Det vil jeg give dem ret i! Brødene er utrolig lette at lave. Vejledningen er let forståelig, der er mulighed for at koldhæve det natten over og der er instruks på pakken, hvad man skal gøre, hvis man vil bage det i bagemaskine. 
Brødet hæver flot op og får en lækker skorpe. Dog når jeg bager brød, så har jeg altid en bradepande i bunden, jeg kommer lidt vand i bunden samtidig med at brødet kommer ind. På denne måde kan du bage det med lidt damp effekt :)
Brødet har en god smag, hvor man kan fornemme en smag af surdejsbrød. Derud over er jeg fan af, at der er fuldkornsmel og maltmel i. Og heldigvis kan man ikke smage at der er 50 g gær i til 2 stk brød. Dette synes jeg lød af meget og frygtede at brødet kun vil smage af gær - dette var heldigvis ikke tilfældet. Holdbarheden på brødet er også bedre end jeg forventede. På 2. + 3. dagen var det ikke tørt og på 4. dagen blev det lunet lidt i ovnen, så var det som nyt igen :) 

Af undringer har jeg dog et par ting. Jeg synes, at det er en utrolig stor mængde gær der skal i, når man tænker på, at der er hvedekimsurdej i samt amylase (som er med til at brødet hæver). Men som sagt, så smagte gæren ikke igennem, heldigvis. 
Og så står der på pakken, at brødblandingen kan indeholde æg og mælk. Hvor det skulle komme fra undre mig. 

Vurdering alt i alt: 

Til travle familier vil jeg helt klart anbefale den her brødblanding. Personligt vil jeg helst selv lave mit eget brød, men jeg kan helt klart se fidusen i brødblandinger, hvis man er en meget travl familie eller hvis man lige er flyttet hjemmefra og gerne vil imponere med hjemmebagt brød ;)
Brødet har en god smag, hvor der er lidt syrlighed i brødet også. Derud over synes jeg at brødet passer til mange retter. Om det er brunch, madpakkeboller, suppebrød, til grillen ect.

Jeg giver Amo's nye brødblandning 4 ud af 5 stjerner. 










tirsdag den 14. maj 2013

Karamelliseret limetærte


Så er Fru. syrlig på banen :) 
Jeg fik lejlighed til bage sidst jeg var sammen med et par veninder. Normalt vælger jeg noget hvor chokolade indgår, men denne gang skulle der ske lidt anderledes. Og så vandt den her tærte pladsen. Den er syrlig, cremen og dejlig frisk. Og så ligger den ikke så tungt, som en dessert tærte ellers godt kan gøre. Dog var den altså lidt blød i det, så mit forsøg på at skære et stykke gik ikke så godt. Så derfor må I nøjes med at se kagen sådan her :)  Inspiration kommer fra Gringo's kogebog om tærter+kager, men jeg lavede ekstra fyld, da jeg synes det virkede lige lidt nok. Min portion passede rigtig godt til en semi-stor tærteform. 





Karamelliseret limetærte

1 tærte - ca 8-10 stk


Du skal bruge:


  • 1 tærteform
  • 1 portion linsedej
  • 1 portion limecreme
  • Gasbrænder

Først skal linsedejen laves:

Linsedej 1 portion:


  • 250 g hvedemel
  • 100 g smør – stuetemp
  • 100 g sigtet flormelis
  • Fintrevet skal af 1 citron
  • ½ æg – letpisket
  • 1 æggeblomme


Brug gerne en røremaskine til at lave dejen med.
Skær smørret i mindre klumper og ælt mel, smør, flormelis og citronskal sammen, til blandingen ligner sand. Tilsæt æg og æggeblomme og ælt dejen et øjeblik mere, så den har sat sig og er glat og smidig. Saml dejen helt i hænderne og pak den ind i husholdningsfilm og lad den hvile køligt i 30 min.

Smør tærteformen med blødt smør og drys den med mel. Ryst det overskydende mel fra. Tag den afkølet linsedej og rul den ud på et meldrysset bord. Den skal være ca 3-4 mm i tykkelse. Læg dejen forsigtigt hen over tærtedejen og skær dejen til. Stil den på køl i 30 min. Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Læg sølvpapir/bagepapir i tærteformen oven på dejen og fyld herefter nogle tørrede bønner i formen. Bag tærtebunden i ca 10 min. Fjern bønnerne og papiret og bag tærten igen i 3-4 min. Afkøl bunden i formen.

Og nu til limecremen:

Limecreme 1 portion til 1 stor tærteform

  • 1,5 dl piskefløde
  • 4 æg (+ evt den resterende halve fra tærtedejen)
  • 180 g sukker
  • Saft + skal af 4-5 lime (kommer an på hvor syrlig man vil have cremen)
  • Flormelis til pynt + gasbrænder


Kom alle ingredienserne til cremen i en tykbundet gryde. Varm det hele forsigtigt op under piskning, til massen er tyk. Undgå at koge massen!
Fordel limecremen på den bagte tærtebund og sæt tærten i køleskabet i 2-3 timer eller til cremen er helt kold og har sat sig.
Når tærten skal serveres sigtes der et fint lag flormelis (du kan også bruge alm. Sukker) over cremen. Karameliser den med en gasbrænder. Server kagen som den er eller med en lille klat flødeskum til.






En god desserttærte til at pifte dessertbordet op med sin syrlighed :) 


mandag den 13. maj 2013

Madplan uge 20



Ugen er startet perfekt. Der har nemlig været studiedag, hvor der blev tid til at spise brunch med 2 skønne piger, efterfulgt af kaffe og lidt butikskiggeri. Brunchen blev indtaget på Café Ministeriet og var upåklageligt, men min favoritbrunch er nu stadig Café Stygge's eller Ulla T :) I kan se billeder af brunchen på Instagram ( Annforfann)  :) 
Resten af ugen kommer til at stå på et par lange dage i skole og ingen arbejde indtil videre, så mon ikke der bliver tid til andet end skole i denne uge :) 
I dag blev der tid til at skrive madplan og få handlet ind, så jeg ikke skal gøre det i morgen kl. sent, når jeg endelig er kommet hjem fra studie. 

  • Mandag: Vegetar chili m. creme fraiche & avocado
  • Tirsdag: Salat m. grillede peberfrugter, perlespelt, gedeost & persille
  • Onsdag: Fisk i fad med spinat, champignon og tomat
  • Torsdag: Rester fra onsdag.
  • Fredag: Kylling & bønnefritter m. parmesanost
  • Lørdag: Spise ude?
  • Søndag: Rester/rugbrød/salat




søndag den 12. maj 2013

Torsdagens brunch i billeder - Tema: Vildt



ADVARSEL - Foodspam cooming right up!
I torsdags var jeg til en lækker brunch hjemme på gården sammen med lidt familie. Brunchen bestod af ikke-traditionelt brunch mad, men det smagte helt fortræffeligt! Hjemme hos mine forældre har vi altid fået meget vildt, så derfor var vildt også et af temaerne for brunchen :)
Retterne var:
  • Røget fasan
  • Rådyr mørbrad
  • Andebryst
  • Krydret minifrikadeller
  • Fyldte tomater med rejer
  • Bagt æg med serranoskinke og spinat
  • Osteboller
  • 2 nye smør variationer fra Arla
  • Mini majs og sukkerærter
  • Brød fra Amo's nye brødblanding
  • Rabarbertærte m. hjemmelavet vanijleis

Drikkevarer bød på champagne m. appelsinjuice, lækker kaffe og koldt vand.

Vi gik ikke sultne fra bordet!
jeg vil nu lade billederne tale for sig selv - kan I have en dejlig søndag :)
























torsdag den 9. maj 2013

Cookies med mandler, hvid & mørk chokolade


Godmorgen derude :)
Første dag i min miniferie skal bruges på dejlig familie. Min mor har nemlig inviteret til brunch kl 10.30, hvor de søde bedstere kommer og muligvis min bror+svigerinde. Jeg er slet ikke i tvivl om, at man skal dukke op med MEGET tom mave, for jeg har nemlig fået menu af vide. UMMMHHH siger jeg! I kan lige holde øje med Instagram (Annforfann) senere på dagen, og mon ikke der kommer et par billeder på på bloggen også :)
Jeg har også fået lov til at dukke op med et lækkert brød, som er lavet af en ny Amo-brødblanding, som jeg har været så heldig at teste. Der kommer selvfølgelig en opfølgning på dette smækre brød :) I kan se billeder af det på Insta :)

Men nu til de skønne cookies. De blev bagt til min venindes drengs barnedåb. Charlotte lød til at være mere end tilfreds, så de faldt i god jord :)

Cookies med mandler, hvid & mørk chokolade

ca 36 stk


  • 300 g mel
  • 250 g blødt smør
  • 125 g sukker
  • 125 g brun farin
  • 100 g hakkede mandler
  • 75 g hakkede hvid chokolade
  • 75 g hakkede mørk chokolade
  • 2 sammenpisket æg
  • 1 tsk natron
  • ¼ tsk salt


Rør smør, sukker og farin let og luftig. Tilsæt herefter æggene, lidt ad gangen for at det bliver rørt ordenlig ind. 
Bland mel, natron og salt og rør dette ind i dejen.
Tilsæt de hakkede nødder og chokolade og rør dem godt ind i dejen.
Gør bagepladerne klar med bagepapir og sæt ½ spsk dej pr cookie på pladen.
Der skal være mellemrum mellem hver dejklump, da dejen flyder en del ud. Beregn ca 9 cookies pr. plade.
Bag dem i ca 10 min i en forvarmet ovn på 170° C. De skal være dejlig gyldne i kanten. Lad dem afkøle lidt på bagepladen til de har sat sig lidt. Afkøl dem helt færdig på en bagerist.
Opbevar dem i en lufttæt dåse. 









onsdag den 8. maj 2013

Gulerodsrugbrød m. surdej



Ak så viser den danske vejrgud sig som vanligt. Trist, gråt og regn. Heldigvis nåede jeg at få lidt sol igår, som i dag viser sig som små fine, ekstra fregner i ansigtet :) Men selvom vejret er trist, så er humøret højt! Idag bliver nemlig en god dag. Har kun timer til kl 11.40 og så står den på fri indtil tirsdag. How lucky am I? Det er vist lige til at holde til :)
Men nu til dagens hovedperson :) Nemlig dette smækre, lækre rugbrød. Fyldt med gulerødder og grovhed ;)
Opskriften er fra altid gode Amo, dog har jeg ændret lidt i opskriften ved at reducere til 1 brød samt tilsætte ekstra gulerødder. Gulerødderne giver en dejlig fugtighed til brødet.




Gulerodsrugbrød med surdej

1 stk


  • 180 g surdej
  • 500 g amo groft rugmel
  • 200 g amo sigtemel                                                                   
  • 100 g amo skårne rugkerner
  • 1 ½ spsk salt
  • 200 g revne gulerødder
  • 6 dl lunkent vand
  • 12,5 g gær
Pynt:  græskarkerner




Opløs gæren i vand og tilsæt alle ingredienser, undtagen de revne gulerødder og ælt dejen godt sammen. Gerne 10 min på røremaskine. Tag evt. en klump dej fra, som kan bruges som surdej til næste bagning.
Tilsæt gulerødderne og ælt dejen 1-2 min mere.
Lad dejen hæve tildækket og lunt, ca 2 timer. Kom dejen op i 1 smurt rugbrødsform og tryk dejen godt ned i formen og glat overfladen med en våd dejskraber. Drys evt med græskarkerner.
Lad brødene efterhæve tildækket og lunt indtil dejen er hævet op til kanten af formen. Dette tager ca. 1 ½ time.
Sæt brødene i en forvarmet ovn på 200° C, der med det samme skrues ned til 170° C. Bages i ca. 1 ¼ time. 
Når brødet er færdigbagt, må det gerne blive pakket ind i et fugtigt klæde. På den måde undgår du den tørre, hårde skorpe og du bevare dampen i brødet, som gør det lækkert fugtigt.







Et lækkert rugbrød som bestemt fortjener at komme på frokostbordet :) Og så holder det sig fugtigt længe, idet der både er surdej og gulerødder i :)


tirsdag den 7. maj 2013

Madplan uge 19


Den nye uge er gået i gang og det bliver en dejlig nem uge. Ugen byder på kun 3 skoledage, 1 helligdag og 1 studiedag. Det er da lige til at holde til :)
Helligdagen skal bruges på at bage i køkkenet, har nemlig modtaget et spændende produkt, som skal testes. Fredag står på arbejde og weekenden står på friweekend! Åh det bliver godt. Kan ikke huske hvornår sidst jeg har haft en friweekend, men som altid, så er weekenden ved at være fyldt med planer :)
Mandag i næste uge er endnu en studiedag, hvor jeg griber chancen for at spise brunch med to af de dejligste veninder jeg har :) 

Denne uges madplan er sådan lidt på slump, selvom jeg prøver at skrive en madplan for hele ugen, så kan det godt være lidt svært, da jeg altid får lavet planer hist og her :) 

Madplan uge 19


Jeg skal love for at der er kommet pasta på menuen igen, men hvor er det også længe siden, at jeg har haft det i køleskabet. Ulempen ved kun at være en til aftensmad, når man har købt frisk pasta er, at der er til mange dage! Så denne uge står i pastaens comeback :) 
Ud over det på madplanen, så skal der bages et brød med surdej og der bliver lavet salater til madpakken/frokosten. En dejlig, let uge hvor sommeren endelig viser en smule af sit ansigt frem! :)

mandag den 6. maj 2013

Banana bread w. walnuts & dark chocolat




Sikke en dag jeg har haft. Det er utrolig som mandag virkelig skal gøre sig bemærket hos mig. Først så vælger jeg at sove over med 1,5 time, hvilket resulteter i, at jeg vågner 15 før toget kører - det kunne jeg så næppe nå. Heldigvis trådte den altid trofaste Astrid til! (Astrid er min skønne bil)
Så stod den på gruppe arbejde med skønne piger, efter fulgt af et lille smut ned i 3 butikken, da mit gamle nummer ikke vil følge med den nye mobil. Så jeg går pt. rundt med 2 mobiler, ja ja - man skal jo være vældig moderne! ;) 
Eftermiddagen blev afrundet med en lækker Smootea med jordbær/rabarber fra Baresso og et møde på Ucn-Aalborg, hvor jeg skulle mødes med de søde mennesker, som var med til Finland fra Aalborg skolen af. Hyggeligt møde! :)
Og så har jeg haft et spændende telefonopkald i dag også - men mere om det på et andet tidspunkt :) 
Så lige nu kunne der blive tid til et hurtigt blog indlæg - simpelthen fordi det er så meget sjovere end lægemiddelregning (har test i morgen, dammit!).


Det kan godt være at billederne ikke er af bedste kvalitet og de er meget mørke, men derfor skal I ikke snydes for denne opskrift. Den er nemlig ret så god :)

Det her banana bread er lidt en blanding mellem brød og kage - mest til kagesiden, men ikke så sød som alm. banankage. 
Inspirationen er fra forskellige opskrifter, så jeg fik sjusset mig sammen til den her opskrift.. 

Banana bread with walnuts & dark chocolat


  • 250 g mel
  • 150 g sukker
  • 70 g hakkede valnødder
  • 70 g hakkede mørk chokolade (70 %)
  • ½ tsk bagepulver
  • ½ tsk salt
  • 3-4 modne bananer, halvmoste, der må gerne være store stykker banan tilbage.
  • 2 æg, letpisket
  • 50 g smeltet smør
  • 1 tsk vanijle ekstrat/essens
  • 1 ½ dl kærnemælk






Start med at tænde ovnen på 170 grader. 
Bland alle de tørre ingredienser + chokolde & valnødder sammen i en skål. 


I en anden skål tilsættes de hoste/hakket banan sammen med alle de våde ingredienser. 
De våde ingredienser skal nu vendes forsigtigt ind i de tørre. Kun sådan at alt melet lige er vendt godt ind i de våde ingredienser.

Kom dejen i en smurt rugbrødsform og bag brødet i ca 40-50 min ved 170 grader varmluft. 
Da jeg har 2 små rugbrødsforme, så havde jeg nok dej til 2 små brød. Så hvis du har en stor rugbrødsform, som kan have al dejen, så giv dit brød ca 60 min, evt. lidt mere. Tjek det med en kødnål, som du stikker ned i brødet og så skal der ikke sidde dej fast, når du tager den op igen. Hvis der sidder dej på kødnålen, så giv dit brød 5 min mere :)











fredag den 3. maj 2013

Softkernerugbrød med surdej


Den hurtigvirkende surdej er blandt andet blevet brugt til det her lækre rugbrød. Dette rugbrød er uden tvivl et af favoritterne og jeg har bagt det en del gange nu. Både til mine forældre, min bror og sidst til en påskelørdag med familie. Det smager som hos bageren og holder sig utrolig godt. Det brød jeg gemte til mig selv var stadig godt på 5-6 dagen! (Jeg opbevarede det køligt)
Opskriften har jeg fra den altid gode "byens bedste brød & kager".

Softkernerugbrød

2 stk


  • 3 ½ dl lunkent vand
  • 1 spsk sirup
  • 1 dl kærnemælk
  • 1 tsk malt mel
  • 20 g gær
  • 2 tsk salt
  • 100 g grov rugbrødssurdej
  • 100 g rugmel
  • 90 g italiensk hvedemel
  • 120 g halvsigtemel
  • 65 g havregryn
  • 65 g hørfrø
  • 200 g solsikkekerner


Rør vand, sirup, kærnemælk, malt og gær sammen i en skål. Tilsæt salt og surdej. Rør derefter rugmel, hvedemel, halvsigtemel, havregryn, hørfrø og solsikkekerner i og ælt langsomt i ca 15 min.
Kom dejen i 2 smurte rugbrødsforme og lav dem hæve 2-3 timer et lunt sted.
Når dejen er hævet op til kanten af formen, pensles rugbrødene med lidt vand og drysses med sesamfrø. Sæt dem midt i en forvarmet ovn på 250 grader med en bradepande i bunden. Kom 2 dl vand i bradepanden, sluk ovnen i 5 min og tænd den herefter igen på 190 grader. Bag brødene i ca. 45 min.

Når brødene er bagt, så tag dem ud af formen og pak dem ind i fugtige viskestykker. På den måde undgår du den meget hårde kant, som også kan blive en smule tør.








Perfekt rugbrød til weekendens brunch bord, til frokosten eller som lækkert indslag til madpakken :) 


Lige nu har jeg en stor chokoladekage i ovnen, som skal blive til 3 skønne og lækre bunde til min venindes drengs dåbskage. Det bliver dog lidt presset med at lave den, da jeg skal arbejde aftenvagt i dag og dagvagt i morgen, samt kagen skal hentes i morgen aften. Så lur mig om jeg ikke står og laver de to cremer til kagen sent i aften/nat, når jeg er kommet hjem fra arbejde ;) Sikke noget. Heldigvis skal den ikke pyntes med fondant. Hun vil helst undvære det pga. den voldsomme søde smag og så skal den pyntes helt simpel. Hvilket bestemt ikke gør mig noget - simpelt kan være noget så smuk :)

Grov rugbrødssurdej


Jer der følger mig på Instagram har set det her billede før.
For nogle uger siden postede jeg dette billede - nemlig min fuld vokset surdej! :)
Den her opskrift på surdej er en hurtig surdej, den kan nemlig bruges efter 2 dage og er perfekt til den, som har travlt og ofte glemmer at fodre/passe sin surdej (Ahem Anne!)
Dog kan den også drille lidt at passe, da den er lavet på kærnemælk, men smagen og resultatet bliver simpelthen så godt, så det er værd at kaste sig ud i! :) 
Opskriften på surdejen kan også ses i bogen "Byens bedste brød & kager".

Grov rugbrødssurdej

Til den portion I kan se overfor skal I bruge: 

  1. 200 g rugmel
  2. 1 spsk mørk sirup
  3. 1 ½ dl lunkent vand
  4. 1 dl kærnemælk
  5. 2 g gær (på størrelse med en ært)


Kom alle ingredienserne i en skål og rør dem godt sammen. Kom det på et patentglas, som kun må være halvt fyldt! Den vokser nemlig meget.
Lad det stå og modne i mininum to døgn i køleskab. Rør gerne i surdejen 1 gang om dagen.
Efter 2 døgn er surdejen klar til brug, men den vil kun have godt af 3-4 dage i køleskab.
Jeg har fodret min "på slump", hvilket sikkert er den helt forkerte måde at gøre det på. Men så har jeg hældt ½ - 1 dl mel i og spædet det op med kærnemælk/vand (halvt-halvt) til den er lind som på første dagen.
Dog har jeg kun haft min surdej "levende" i 2 uger, da jeg så brugte den op og skulle ud at rejse :)

Surdejen giver dit rugbrød en dejlig syrlig smag fra kærnemælken og det får en skøn saftig krumme. Derud over synes jeg, at rugbrødet holder sig bedre, når det er bagt på surdej :)
Der kommer en opskrift på et skønt rugbrød med denne her surdejs-basse snart :)


torsdag den 2. maj 2013

Gordon's brownie fra F Word


Gordon Ramsay er en af mine all time favorites - stærkt forfulgt af Jamie Oliver og Nigella Lawson. Jeg har vist et eller andet for de britiske kokke, men i min mening, så kan de altså noget i et køkken og deres bøger er altid så inspirerende..
Jeg afprøvede Gordon Ramsay's brownie fra F Word da jeg for laaaaaang tid siden havde pigerne forbi for at fejre min fødselsdag. Den blev vel modtaget! :)
Opskriften har jeg herfra. Dog får I opskriften alligevel.. 

Brownie 

1 lille bradepande

  • 280g mørk chokolade, gerne 70 % hakket i mindre stykker
  • 280g smør uden salt i tern
  • 3 store æg, letpisket
  • 280g sukker 
  • Vaniljekorn fra 2 vaniljestænger
  • 125g mel
  • 50g kakaopulver
  • 85g lys chokolade hakket i mindre stykker (jeg brugte 100g)
  • 85g hvid chokolade hakket i mindre stykker (jeg brugte 100g)

Brug en bradepande på ca 23 cm, som smøres med smør/sprayfedt og herefter lægges der bagepapir i den. 
Varm ovnen på 180 grader.

Smelt den mørke chokolade og smør over vandbad til det hele er helt smeltet. Når det er helt smeltet, stilles det til afkøling.
Pisk æggene, sukker og vaniljekorn sammen til det er lyst og luftigt. Herefter vendes chokolademassen forsigtigt ind i æggemassen.
Si mel og kakaopulver så der ingen klumper er i det. Vend herefter forsigtigt mel + kakao i chokoladeblandingen. Til sidst tilsættes det hakkede chokolade. 
Hæld dejen i formen og bag kagen i midten af ovnen i ca 25 min.
Overfladen skal være fast, men midten skal stadig være blød. Hvis du bruger en kødnål, så skal der sidde dej på denne! Ellers bliver den formentlig tør og kedelig. 
Lad kagen afkøle i formen, før den skæres ud i skønne firkanter.
Kagen kan fint laves dagen før, hvor den stilles i køleskabet. Det bliver den bestemt ikke ringere af! :) 
Serveres med frisk frugt, en lille kugle is eller lidt creme fraiche.  :) 




Der er stadig fart over mig. Der er ikke blevet uploadet en madplan, for tiden har ikke helt været der, samtidig så er aftensmaden UTROLIG uinspirerende. Den står mest på rugbrød, salat eller yoghurt/havregrød. Men der er en utrolig god grund til dette! Jeg har nemlig kastet penge efter den nye Samsung Galaxy S4! Så der skal lige spares i Maj måned ;)
Jeg glæder mig til at komme ordenlig i gang med den, især fordi billedekvaliteten skulle være helt eminent! :)  Så prøv og hold øje med Instagram, jeg er sikker på, at I vil kunne se en stor forskel :)