lørdag den 21. april 2012

Eton mess med hindbær-hyldeblomst coulis..


Den lækre engelske klassiker var desserten, da jeg havde min familie til middag. Og trods at billedet ikke er af bedste kvalitet pga. lys, så er det en meget smuk dessert med den dybe, røde farve fra coulisen.. Og så smager den tosse godt :)
Igen fandt jeg inspiration fra Jamie Oliver, men jeg lavede nogle ændringer og  tilføjede blandt andet coulisen. Så I får opskriften som jeg lavede den :)

Eton mess med hindbær-hyldeblomst coulis - 6 pers

  • En portion Marengs (opskrift på marengs kommer længere nede i indlægget)
  • 1 vanillestang
  • 4 dl piskefløde
  • 2 spsk sukker
  • 400 g jordbær + 1 jordbær til pynt pr. portion
  • hindbær-hyldeblomst coulis (opskrift kommer længere nede)
Flæk vanillestangen og skrab kornene ud og for at få kornene fra hinanden, kan du tage 1 tsk sukker og blande ind i kornene. Pisk fløden sammen med vanillekornene og sukkeret til blødt skum - ikke helt fast som flødeskum. 
Skyld jordbærene og skær dem i ca 4 dele og bland jordbærerne med fløden.
Bræk marengsen i stykker og anret dem i en lille "dynge" på tallerken. Kom en god klat af fløde-jordbær blandingen og kom lidt marengs ovenpå igen. Afslut med og hælde lidt hindbær coulis på desserten og top desserten med et jordbær der er skåret ud som en vifte :)
Serveres med det samme, så marengsen ikke bliver blød.
Du kan også drysse lidt ristet mandelflager over desserten for og give det sidste pift :)


Grundopskrift på marengs 6-8 pers (stor portion)

  • 6 store æggehvider
  • 300 g sukker
  • 1 tsk hvid eddike, et nip salt eller lidt citronsaft
Forvarm ovnen til 150 grader og beklæd en bageplade med bagepapir, så er det hele klar til marengsen er færdig.
Sørg for inden du går i gang at din skål + pisker du skal bruge til marengens er PINLIG renE, eller vil marengsen falde sammen og du skal kassere det hele. Her er det også vigtigt at der ikke er en lille klat æggeblomme i hviderne, da hviderne så heller ikke vil blive stive.
Pisk æggehviderne så stive at du kan vende skålen over hovedet uden at du får en paryk af æggehvider ;) 
Tilsæt sukkeret lidt af gangen og til sidst tilsætter du citron/salt/eddike. Nu skal massen piskes til den er helt glat og kridhvid, det vil tage ca 7-10 min. Marengsen er færdig når du kan tage en klat marengs mellem pege- og tommelfingeren og så skal det føles fuldstændig glat, du må ikke kunne mærke et sukkerkorn.
Hvis du har lyst kan du vende en smagsvariant i. Det kan fx. være lakridssirup, chokolade stykker, appelsinskal, nødder, safran, evt. chili? 

Kom marengsen på bagepladen, du kan enten lave en stor marengs, men du kan også lave små reder eller hjerter. Du kan give marengsen et lille gok med bagsiden af en ske, så får den fine små spidser.
Sæt bagepladen i ovnen i ca. 1 time, til marengsen er sprød på ydersiden og blød og sej i midten :)


Hindbær-hyldeblomst coulis - lille portion

  • 150 g hindbær fra frost - tøet op
  • 3-4 spsk flormelis
  • 1 spsk hyldeblomst koncentrat
  • 1/2 tsk vanille essens
Blend alle ingredienserne sammen (hæld endelig væden fra de optøet hindbær med), smag til og der mangler sukker eller hyldeblomst.
Si derefter massen så du får de små korn fra hindbærerne siet fra og så er coulisen klar til brug :)
Nemt og lækkert og kan sagtens holde sig nogle dage i køleskab. 





Hvis du vil se hvad resten af menuen stod på, så kan du se den HER :) 

4 kommentarer:

A + K = ♥ sagde ...

Det er super lækkert ud!

- Kit

Anne sagde ...

Tak Kit :)
Du må ud i køkkenet og lave denne dessert :)

Helle sagde ...

Der har været megen omtale om at frosne hindbær først skal koges inden man spiser det (de købte poser). Koger du inden eller hvad gør du? Vil nemlig gerne lave det samme :-)

Anne sagde ...

Hej Helle :)

Jeg har ikke kogt hindbærerne først, jeg har blot ladet dem tø i køleskabet :)
Jeg har godt hørt lidt om, at nogle synes de skal koges først, men det gør jeg heller ikke når jeg laver smoothies, tror ikke det gør noget :)

Jeg vil virkelig anbefale dig og lave hindbær coulis, for det smager virkelig bare skønt :)
Du kan også lave det med fx jordbær :)